GÜVENLİK SEKTÖRÜNDE PERSONEL SİRKÜLASYONUNU
ZİRVEYE TAŞIMAK…
Güvenlik sektöründe işletmeler; ticari olarak işi satan, işi satın alana hizmet eden ve kâr amaçlı hizmet vererek kalıcı olmak üzere organize edilen sistemin bütünüdür.
İşletmeyi bir bütün olarak ele aldığımızda, hizmet verenin, hizmeti satın alana fayda sağlaması ve karşılığını kaliteli olarak vermesi gerekmektedir.
Bu durumda sadece müşteri değil, müşteriye hizmet veren personelin de kaliteli hizmet anlayışını benimsediğini, sahaya yansıtarak fayda sağladığını görmek önemlidir.
Bu konumdaki İşletmeler, hizmeti satın alan kuruluşlara, insan faktörünü entegre ederek fayda sağladığı anlaşılmaktadır.
Hizmetin, insan ihtiyaçlarına göre karşılanması ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda insana kattığı değerdir fayda…
Personel, İşletmelerden nasıl fayda sağlar?
Personelin aylık olarak aldığı maaş, ödemeyi yapan işletmeden sağladığı faydalardan biridir.
İlk bakışta fayda olarak görülebilir fakat bir işin, insana sağlayacağı fayda sadece maaş ile ölçülmesi yeterli değildir.
Hizmet sunmak, hizmete aracı olmak ve hizmeti üretmek her yerde ve her koşulda bedel ister.
Hizmete aracı olan personel de bu hizmet bedelinin ortaklarındandır. Bu nedenden dolayı her işletme, maaş ödemekle yükümlüdür.
İşletmeler, kalıcı ve kaliteli hizmet sunmak, hizmete aracı bulmak ve hizmetin karşılığında ticari rahatlığını sağlamak için verimli personel ihtiyacı söz konusudur.
Ayrıca hizmet sektörünün en önemli parçası olan personel, işletmenin sahip olduğu vizyonunu benimsetilerek işletmenin bir parçası haline getirilmelidir.
Bu anlayış doğrultusunda, işletmelerin personelin motivasyonu ve hizmete olan inancın artırılması hususunda çalışmaları ön planda tutması gerekmektedir.
Personel faktörünün farkında olan işletmeler, markalaşma yolunda herkes tarafından bilinmektedir.
Marka haline gelen işletmeler, her geçen gün büyümekte ve vizyonunu, büyüme oranında geliştirmektedir.
Personel, hizmetin kaliteli ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlayan işletmenin parçasıdır.
Her insan neden yaptığını bilmek ister.
Bu nedenden dolayı işletmenin, operasyon süreçlerinde geçerli bilgilerde mümkün oldukça anlaşılır ve şeffaf olunmalıdır.
“Siz yapın, detayları kurcalamayın”, anlayışı şeffaflıktan uzak ve görev yerinde olan personelin motivasyonunu bozduğu gibi, işletmenin personeli önemsemediğini gösteren davranış türüdür.
Buna benzer sebepler personelin verimliliğini azaltacak ve hizmetin kalitesine zarar verebilecek insan faktörlerindendir.
İşletmenin organizasyon şemasına göre yapılan görev ve saha operasyonlarında, “Her şeyi en iyi ben bilirim” düşüncesi, personel üzerinde psikolojik olarak önemsenmeme durumu yaratabilir.
İnsan psikolojisine göre, içsel ya da dışsal bir olguda önemsenmek ister. Bu koşuldan bakıldığında personel, işletme tarafından önemsenmeyi arzu eder.
Personel, operasyonel süreçler üzerine vermiş olduğu beyan ve fikirlerinin, işletme tarafından önemsenmediği zaman, saldırgan ve mutsuz davranışlar sergilemeye başlar.
Söz hakkı verilmeyen personel, şirketin hizmet kalitesinde kayıplar yaşatmasına sebep olur.
Hizmetin kaliteli ve değerli olmasına sağlayan en önemli unsur görevi yapan personel ve personelin sahada sergilediği motivasyondur.
Personelin fikirlerine ve isteklerine saygı duymayan işletmeler, mutsuz çalışma alanları yaratarak, verim alma hususunda hizmet kalitesine büyük zarar verebilecek roller üslenir.
Şirketler kaliteli hizmet verme konusunda, aşırı katı ve baskıcı olması durumunda, personelin görev esnasında tedirgin olmasına ve hata yapmasına sebep olabilecek pozisyonlar yaratmaktadır.
Alternatifsiz hassasiyet gerektiren görevler dışında, personelin sonuç odaklı düşünmesi ve uygulamalarını sağlıklı bir şekilde yapması için baskıcı tavırlardan kaçınılmalı ve kaliteli hizmetin verilmesine olanak sağlanmalıdır.
Personelini görev esnasında devamlı uyaran işletmeler, personelin bireysel yeteneklerini törpülenmesine neden olmaktadır.
Bu gibi durumlarda alternatif yöntemlerin ve söylemlerin sonuçları üzerinde gözlem yaparak, personelin verimliliğini artıracak faktörler belirlenmelidir.
Hizmet kalitesinde büyük rol oynayan personel üzerinde, müşteri ve hizmetten yararlanabilecek diğer kişilere karşı, davranışların olumlu yönde olmasını sağlayacak etkenlerin incelenmesi ve uygulanması personelin motive olmasını sağlayacaktır.
İşletmeler, hizmetin talebine göre stratejilerini belirlemeli ve hizmet ihtiyacının yüksek ve düşük olduğu dönemlerde farklı uygulamalarla, personel ihtiyacını kurum içinde atamlar ile desteklemeli ve aidiyet duygusunu artırmalıdır.
Güvenlik sektöründe; hizmetin personel ayağında, müşterilere karşı işletmenin itibarının korunması, yönetim organizasyonunda ise sözüne inanılır, kurumun imajını ortaya çıkaran eğitimli personel ile müşteri ilişkilerinde tutarlı davranan, müşteriyle güven ortamını yaratarak markanın oluşumunun sağlaması, işletmenin güvenli olduğunun göstergesidir.
Şirket ile müşteri arasında kurulan gerçek bir bağlılığı ve itibarı baltalayan, “tekil şahıs zamirlerinden” uzak durulmalıdır.
Personel ile şirket arasında, samimiyetsiz, gerçek olmayan davranışlar ilişkilerin yıpranmasına sebep olabildiği gibi şirketin itibarını, sektördeki imajının zedelenmesine neden olabilir.
İşletmelerin, marka imajını saha yansıtması ve hizmetin daha iyi yapılması adına, personelin ortaya koyduğu performans, bilgi ve beceri düzeyinin yüksek olması için motivasyonunu, eğitimini artıracak organizasyonlar yapmalıdır.
Güvenlik Sektöründeki işletmeler, müşteri ihtiyacına yönelik tutumlara sahip personel stratejilerini planlayarak marka imajını yükseltmelidir.
Müşterinin güvenini, personel ile kazanarak, sadık müşteri portföyü oluşturmalıdır.
Bu şekilde kazanılan müşteriler, işletmenin bütün kadroları tarafından yönetilebilecektir.
Belirtilen planlamalarda, müşterinin ve personelin, gönülleri ve güvenleri kazanılacaktır.
Personelimize, “Kalite, bir eylem değil alışkanlıktır”.
Anlayışını benimseterek; kazanma isteği, başarıya ulaşma arzusu ile kişisel mükemmelliğe açılan kapının anahtarını sunmamız gerekir.
Hazırlayan:
DOĞUKAN ÇENGELCİK
Genel Müdür
(0542 190 4447)