• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Site Menüsü
Site Haritası
Takvim

Kıdem tazminatı verilse de geri alınabilir! Dürüstlük kuralına aykırı olarak değerlendiriliyor,

19 ARALIK 2023

Kıdem tazminatı verilse de geri alınabilir! Dürüstlük kuralına aykırı olarak değerlendiriliyor,

Bir kadın işçi, evlendiği takdirde kendi isteğiyle iş sözleşmesini feshetmiş olsa bile evlilik tazminatından yararlanabiliyor. Ancak kişinin kesintisiz olarak en az bir yıldır aynı işyerinde çalışıyor olması gerekiyor.

Kadın işçinin, kıdem tazminatı alabilmek için boşanıp eski eşiyle kısa bir süre içinde tekrar evlenmesi ise dürüstlük kuralına aykırı olarak değerlendirilebileceğinden kurala aykırılığın tespit edilmesi veya kanıtlanması durumunda ise kıdem tazminatı ödenmiyor, ödense de geri alınabiliyor.

Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini feshedip kıdem tazminatı alarak işten ayrılan kadın işçinin daha sonra yeniden çalışmaya başlamasının ise kötüye kullanılma olarak değerlendirilmeyeceğine dikkat çeken Avukat Muhsine Tülin Kavasoğlu böyle bir durumun yaşanması taktirde kadın işçiye ödenen kıdem tazminatının geri alınamayacağının altını çizdi.

“Kadın işçinin kıdem tazminatı almak amacıyla boşanarak, boşandığı eşiyle kısa bir süre içinde yeniden evlenmesi, dürüstlük kuralına aykırılık olarak değerlendirilebilmektedir.

Dürüstlük kuralına aykırılık bulunduğunun tespiti/kanıtlanması halinde kıdem tazminatı ödenmez, ödendi ise geri alınabilir.” İHBAR DIŞINDA BÜTÜN HAKEDİŞLER VERİLİR 

İş sözleşmesinin feshi halinde diğer ücretlerin de ödenmesinin zorunlu olduğunu belirten Avukat Muhsine Tülin Kavasoğlu,

Genel kural olarak iş sözleşmesinin feshi halinde (fesih sebebinden bağımsız olarak) işçiye fesih anı itibariyle doğmuş hakedişleri (ücret, kullanılmamış izin alacağı, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti) ödenmek zorundadır.” dedi.

Evlilik sebebiyle iş akdini sonlandıran çalışanın evlilik sebebiyle fesihte kıdem tazminatı dahil olmak üzere tüm işçilik alacaklarının ödenmesi talebiyle açılacak davaların, iş mahkemelerine açılması gerektiğini vurgula Kavasoğlu şu ifadeleri kullandı:

“5953 sayılı Kanun’a tabi gazeteciler, 854 sayılı Kanun’a tabi gemi adamları, 4857 sayılı İş Kanunu’na ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’ndaki hizmet sözleşmelerine tabi işçiler ile işveren arasında, iş ilişkisi nedeniyle sözleşmeden veya kanundan doğan her türlü hukuk uyuşmazlıklarına bakmaya iş mahkemeleri yetkilidir.

Evlilik sebebiyle istifa eden kadın çalışanın işsizlik maaşı alıp alamayacağına yönelik ise Kavasoğlu, “Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın, kendi iradesi ile işten ayrılmış olacağından işsizlik maaşına hak kazanmaz.” bilgisini verdi.

Avukat Cemile Şeyma Şahin ise evlilik nedeniyle işten ayrılmak isteyen kadın işçinin, evlilik tarihinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde bu iradesini işverenine bildirmesi gerektiğini, ispat açısından da bu bildirimin yazılı yapılmasının elzem olduğunu dile getirdi ve evlilik tarihi üzerinden 1 yıldan fazla süre geçtiği takdirde iş akdi feshedilse dahi tazminat alınamayacağını da belirtti.

https://www.gazetevatan.com/galeri/kidem-tazminati-verilse-de-geri-alinabilir-durustluk-kuralina-aykiri-olarak-degerlendiriliyor-kanitlanmasi-yetiyor-2121458/10

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi38
Bugün Toplam352
Toplam Ziyaret162014
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.556635.6991
Euro37.084937.2335
Hava Durumu
Saat