15 NİSAN 2024
İşletmeler bu gibi durumlarda astıkları 'Çalınan ve kaybolan eşyalarınızdan müessesemiz sorumlu değildir' yazısına sığınıyor.
MAĞAZALARDAKİ BU YAZININ ETKİSİ VAR MI?
Avukat Kavasoğlu, "Çalınan ve kaybolan eşyalarınızdan müessesemiz sorumlu değildir." yazısının hukuki sorumluluğa ve kusur durumlarına etkisinin olup olmadığı sorusuna şu yanıtı verdi:
Böyle bir yazının bir tazminat talebinde tarafların hukuki sorumluluğuna veya kusur durumlarına bir etkisi bulunmamaktadır.
Eşya çalınması durumunda hukuken sorumlu olması gereken mağaza veya işletmecinin, böyle bir yazının herkesin görebileceği şekilde asılı olması sebebiyle sorumluluktan kurtulması mümkün değildir.
GÜVENLİK KAMERASI YOKSA YA DA BOZUKSA NE YAPILABİLİR?
Müşterinin eşyası çalınırsa ve mağazada güvenlik kamerası bulunmazsa ya da bozuksa bunun nasıl bir hukuki yaptırımı olabileceği ile ilgili de konuşan Kavasoğlu,
"Mağazada güvenlik kamerası bulunmaması, mağaza işleticisinin kendi hakimiyet alanı içerisinde tüketiciyi ve mallarını korumak ve kollamak üzere gerekli özeni göstermediğini ortaya koyan bir durum olarak değerlendirilebilir.
Bu sebeple tüketicinin çalınan eşyası ile ilgili olarak açacağı tazminat davasında mağazanın kusurlu olduğu sonucuna varılarak tazminat ödemesi söz konusu olabilir." ifadelerini kullandı.
YARGITAY KARARINA DİKKAT ÇEKİLDİ
Yargıtay’ın konu ile ilgili verdiği bir kararında, mağazada kamera olmaması durumuna, mağazanın kendinden beklenen özeni gösterip göstermediği konusunda yapılacak değerlendirmede dikkate alınması gereken bir unsur olarak dikkat çekildi:
Yargıtay kararında şöyle denildi:
Davalı şirkete ait mağaza da güvenlik kamerasının bulunmadığı dosya kapsamı ile sabittir.
Sıradan bir işyeri olmayan davalı şirkete ait mağazaya gelen müşterinin mal güvenliğini özellikle kendi muhafazasına terk edilmiş bir eşyasını asgari özen yükümlülüğüyle korumak ve kollamak zorunda bulunduğu davalı şirkete ait işyerine gelen müşterinin yapılan reklam ve hizmete güvenerek geldiği, müşterilerin davalının hakimiyeti alanında olduğu, müşterilerin zararlandırıcı eylemlerden korunması gerektiğinin kabulü zorunludur.
MÜŞTERİ EŞYA ÇALINMASI DURUMUNDA NEREYE BAŞVURACAK?
Mağazada eşyası çalınan tüketici, şayet mağaza içerisinde bu gibi olayların gerçekleşmesini engellemek, kendisini ve mal varlığını korumak ve kollamak üzere gerekli özenin gösterilmediği kanaatindeyse (talep tutarına göre) tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvurabilir.
Avukat Kavasoğlu, çalışan eşyanın varlığının kanıtlanması gerektiğine de dikkat çekerek,
"Özellikle çanta çalınması durumu açısından belirtmek gerekir ki, tüketici tazminat talebine esas olarak çantasının içerisinde bulunduğunu iddia ettiği para ve eşyaların varlığını ispat etmelidir.
İspat konusunda çanta içerisinde bulunduğu iddia edilen eşya ve paraların günlük hayatın olağan akışına uygun olup olmadığı da değerlendirme konusu olacaktır." dedi.
AVM OTOPARKINDA EŞYA ÇALINIRSA KİM SORUMLU?
Böyle bir hırsızlık, mağazaların yanı sıra AVM'lerin otoparklarında da yaşanabiliyor.
Bu durumda sorumluluğun kime ait olduğu da merak ediliyor. Avukat Muhsine Tülin Kavasoğlu,
"Otoparklarda eşya çalınması durumunda,
Türk Borçlar Kanunu gereği garaj, otopark ve benzeri yerleri işletenler, kendilerine bırakılan motorlu taşıt ve eklentilerinin yok olmasından, zarara uğramasından veya çalınmasından sorumludurlar.
TAZMİNAT TALEP EDİLEBİLİR
Bu doğrultuda aracını AVM otoparkına bırakan tüketici, aracının veya aracı içerisindeki eşyanın çalınması halinde AVM işleteninden tazminat talebinde bulunabilir.
Tüketicinin çalınmada kendi kusurunun bulunması veya motorlu aracın niteliğinden kaynaklanan bir durum meydana gelmesi halinde AVM işleteninin sorumluluğu azalacak veya ortadan kalkacaktır."
şeklinde konuşarak sözlerini sonlandırdı.