Özel Güvenlik Görevlileri Güvenlik Soruşturması.
Güvenlik soruşturması, özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışanlar ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak bazı kimselerin adli sicil kayıtlarının, kolluk kuvvetlerine ait makamlardan elde edilen bilgiler çerçevesinde incelenmesi ve aday kişi hakkında işe alıma engel oluşturabilecek herhangi bir yakalama veya kısıtlama kararının bulunup bulunmadığı konusunda bilgi sahibi olunması amacıyla yapılan bir işlemdir.
Güvenlik hizmetleri kapsamında yapılan özel güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırması, ilgili makamlara bildirilmesinin ardından 30 günlük sürede sonuçlandırılmaktadır.
Özel güvenlik hizmetleri kapsamında yapılan özel güvenlik soruşturması, Özel Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği gereğince 3 farklı devlet kurumu tarafından yapılabilmektedir:
1. Millî İstihbarat Teşkilâtı Başkanlığı
2. Emniyet Genel Müdürlüğü
3. Mahalli Mülki İdare Amirlikleri
Özel güvenlik alanında çalışmak isteyen adayların özel güvenlik soruşturması ve arşiv araştırma sonuçlarının olumlu olması zorunludur.
Güvenlik soruşturması sonucunda, özel güvenlik hizmetleri bakımından yapılan soruşturmasının sona ermesi ile ilgili birime gidilerek süreç hakkında bizzat bilgi sahibi olunabilmesi mümkündür.
Güvenlik soruşturması sonucunun olumlu veya olumsuz olduğuna yönelik geri bildirim verilebilmektedir.
Güvenlik soruşturma sonucunun idari makamca olumsuz olduğunun iletilmesi halinde olumsuz olan sonucun sebebi ve bu durumun düzeltilmesi amacıyla idari mahkemede dava açılabilmektedir.
Güvenlik soruşturması sonucunda olumlu sonuç alan adayların bu sonucu almaları yeterli olmayıp güvenlik soruşturması olumluluk şartlarını taşımaya devam etmesi ve bu hususa aykırı bir durumun doğmaması gerekmektedir.
Zira güvenlik görevlileri hakkında aranan şartların sonradan kaybedilmesi halinde de kişilerinde kimlikleri iptal edilmekte ve bu sektörde çalışmaları artık mümkün olmamaktadır.