ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİNİN GÖREV VE YETKİLERİ
Özel güvenlik görevlilerinin öncelikli olarak görevi korudukları veya güvenliklerini sağladıkları alanlara veya kişilere yönelik yapılan veya yapılacak olan saldırılarda caydırıcılık sağlamaktır. Kısaca özetlemek gerekirse saldırganı saldırı eylemine başlamadan önce vazgeçirmektir.
Örneğin bir iş yerine saldırmak isteyen bir saldırganın, orada görevi başında durmakta olan özel güvenlik görevlisini görmesi ve varlığını hissetmesi ile eyleminden vazgeçmesi mümkün olabilmektedir.
Güvenlik görevlisi, iş saatleri içerisinde iken her daim görevinin başında olmalı, korumakla yükümlü olduğu alanı terk etmemelidir.
Güvenlik görevlisinin dikkat ve özen yükümlülüğünü aykırı davranması veyahut yapmakta olduğu kendi isteği ve savsaması nedeniyle aksatması, bu sebeple de iş güvenliğinin tehlikeye düşmesi hallerinde işverenin iş sözleşmesini haklı nedenle feshetme hakkı bulunmaktadır.
Burada güvenlik görevlisinin iş akdinin feshedilebilmesi bakımından ihmalin boyutu, işveren bakımından meydana gelen zarar ve tehlike hususları birlikte değerlendirilmesi ve somut olayın özelliklerine göre bir sonuca varılması gerekmektedir.
Özel güvenlik görevlisine iş yerinde görevi dışında bir iş yaptırılmamalıdır. Bu husus 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunu’nun 16. maddesinde “Özel güvenlik personeli, Kanunda belirtilen koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştırılamaz” hüküm altına alınmış olup güvenlik görevlisine görev alanı içerisinde güvenlik ve koruma işi dışında farklı görevler verilemeyeceği hususu Kanun ile koruma altına almıştır.
ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNİN YETKİLERİNİ KULLANMA ŞARTLARI
Özel güvenlik görevlilerinin kanundan doğan görev ile yetkilerini kullanabilmeleri açısından çeşitli şartların varlığı aranmaktadır. Öncelikle özel güvenlik görevlisi olabilmek için mutlaka silahlı ya da silahsız bir özel güvenlik kursuna gidilerek yasal sınavdan başarı ile geçilmesi gerekmektedir.
Bir özel güvenlik görevlisi, yetkilerini ancak görev alanı ve görev süresi ile sınırlı olmak üzere kimlik kartının yakasında herkes tarafından görülebilecek şekilde takılı olması şartı ile yetkilerini kullanabilecektir.
Bu üç şart özel güvenlik görevlilerinin yetkilerini kullanma sınırını oluşturmakla birlikte bu üç temel şartın aynı anda varlığı aranmaktadır.
Özel güvenlik görevlisi görevi başındayken bu şartların varlığını gözetmekle yükümlüdür.
Avukat Gamze Göker Arıkan