GÜVENLİK GÖREVLİSİNİN GÖREVİ BAŞINDA UYUMASI NEDENİYLE HAKLI NEDENİYLE FESİH HAKKI
4857 sayılı İş Kanunu’nda haklı nedenle fesih halleri sınırlı sayıda olmak üzere sayılmış ve “İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi” haklı nedenle fesih sebebi sayılmıştır.
Madde hükmünde de açıkça belirtilmiş olduğu üzere işçinin kendi kusuru, isteği ve savsaması yüzünden yapmış olduğu herhangi bir davranış ile iş güvenliğini tehlikeye düşürmesi halinde iş akdi işveren tarafından tazminatsız ve ihbarsız olarak derhal haklı nedenle feshedilebilecektir.
İş akdinin yukarıda ayrıntılı olarak açıkladığımız sebeple haklı nedenle feshedilebilmesi bakımından çeşitli şartların varlığı aranmaktadır.
Bunlardan ilki, söz konusu maddenin her meslek grubu bakımından farklı yorumlanması gerekmektedir.
İşbu kanun hükmüne göre feshin yapılabilmesi, somut olayın ve işçi tarafından görülmekte olan işin niteliklerine göre değerlendirilmelidir.
Konumuz bakımından değerlendirmek gerekirse; güvenlik görevlisi olan işçinin uyuması işverene haklı nedenle fesih hakkı verir mi?
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nin 2013/21965E. ve 2014/32362K. Sayılı kararı uyarınca “Güvenlik görevlisi işyerinde uyurken tespit edilirse iş akdi “iş güvenliğinin tehlikeye düşürülmüş” olması sebebi ile derhal haklı olarak feshedilebilir” denilmektedir.
Yargıtay yapmış olduğu değerlendirmede güvenlik görevlisinin yapmakta olduğu işin niteliği gereğince işyerinde işi yapmakta olduğu sırada uyumasını iş güvenliğini tehlikeye düşüren bir sebep olarak saymış ve bu hususa dayanılarak işverenin söz konusu güvenlik görevlisinin iş akdini tazminatsız olarak haklı nedenle derhal feshedebileceğine hükmetmiştir.
Yargıtay’ın güvenlik görevlisinin görevi başında uyumasının haklı nedenle fesih sebebi olacağına yönelik birçok kararı bulunmaktadır.
Sonuç olarak; güvenlik görevlisi işçinin görevi başında uyuması işçinin kendi isteği ve savsaması nedeniyle iş güvenliğini tehlikeye düşüren bir davranış olup haklı nedenle fesih sebebidir.
İşverenin bu tarz bir durumla karşılaşması halinde işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmaksızın işçinin iş sözleşmesini feshetme hakkı bulunmaktadır.
Avukat Gamze Göker Arıkan